Enjoy Resorts Marina Fiskenæs (Zomervakantie 2019)

In de zomer van 2019 zijn we op vakantie geweest naar het vakantiepark in Gråsten “Enjoy Resorts Marina Fiskenæs” in Denemarken. Zet je schrap voor een bijzonder lange tekst, want ik heb super veel te vertellen. Ik heb ervoor gezorgd dat ik alles in tabjes heb neergezet, zodat het nog wel ietwat overzichtelijker is dan dat je per dag alles leest. Veel leesplezier.

Aankomst: We zijn in de ochtend (29 juli 2019) rond 6:30 vertrokken richting Deventer. In Deventer hebben we een tussenstop gemaakt bij de McDonald’s rond een uur of 8. Hier genoten we even van een bijzonder lekkere warme bak met koffie en reden we verder richting de Duitse grens. We reden en reden en kwamen net voor de Deense grens een tankstation tegen, waar we onze auto nog even vulde met benzine. Toen we aankwamen op het park, keken we in de receptie rond. Daar lagen een aantal voetbal shirts, wat mij persoonlijk wel interesseerde. Ondanks dat ik naar de Feyenoord Open Dag ben geweest, ligt mijn hart bij de Amsterdamse club AFC Ajax. Er lagen voetbalshirts van AFC Ajax, Chelsea, Arsenal, Juventus en FC Barcelona. Zelf vermoed ik dat de Ajax shirts hier liggen omdat Christiaan Eriksen, Kasper Dolberg en Lasse Schöne gespeeld hebben in het Ajax shirt. Maar goed, we kregen onze sleutel. Er was in de reservering iets fout gegaan, waardoor wij in plaats van een 6 persoons huis in een 8-persoons-huis terecht kwamen voor het bedrag van een 6 persoons-huis.

Het huis: het huis was heel schoon en ietwat raar ingedeeld in mijn ogen. Bij binnenkomst stond je direct in een keuken met 3 deuren, waarvan 2 slaapkamers en 1 badkamer. De 2 slaapkamers waren kamers met 2 boxspring bedden en een kast. Er waren in ons huisje geen nachtkastjes aanwezig. De huizen zijn in bezit van mensen die het hebben gekocht, dus elke inrichting was anders per huis. De badkamer was groot en bestond uit een sauna, bubbelbad, douche met douchegordijn, wasbak en een kast voor dingen zoals gel, haarlak, handdoeken en noem het maar op. Ook was er snelle WiFi in het huis beschikbaar, de code hing op een prikbord in de keuken – bij ons. De trap was voorzien van een hekje, zodat kinderen niet zomaar te trap op/ af zouden gaan. De bovenetage was ruim. Je kwam direct in een woonkamer terecht met een haard, 2 zithoeken en een flatscreen televisie met vooral Deense/ Duitse zenders (duhhhhh…). Ook boven waren twee slaapkamers met 2 bedden per kamer en wederom geen kastje naast het bed. Ook was er een toilet boven met een wasmachine en een droogtrommel aanwezig! Super. Er waren twee deuren naar het balkon, maar we zaten zelf het liefst beneden achter ons huis.

Mijn zusje sliep in 1 van de slaapkamers boven, ik en mijn ouders sliepen beneden. De dak koffer die boven op onze auto zat hadden we in 1 van de slaapkamers boven neergezet, zodat we zonder koffer op onze auto konden rijden door Denemarken.

Het park: Het park is heel ruim opgezet en het heeft een aantal verschillende huizen. Ze hebben varianten met 1 etage en met 2 etages, en alle huizen hebben een verschillende kleur. Ons huis was rood en had dus twee etages. Er zijn een aantal speeltuinen voor de kids en voetbaldoelen. Naast het park ligt een watertje die enorm naar stront stonk toen wij hier waren.

Østerholm Castle: Op 30 juli 2019 zijn we naar de kasteel ruïne van Østerholm Castle geweest. Wij hadden gehoord dat er een ruïne van dit oude kasteel zou zijn, echter was het enkel een laag met stenen en dat was het eigenlijk wel. Naast de ruïne was een woonhuis te vinden, en verder niets. Ik heb geprobeerd een Pokéstop in Pokémon GO aan te vragen op dit gebied, omdat die er niet zijn en in Denemarken is er een optie om deze ingame als level 40 player aan te vragen. Hieronder staat een foto van de huidige staat van de ruïne (juli 2019) en een foto van hoe het kasteel er vroeger uit zou zien. Je ziet precies waar de torens hebben gestaan, maar helaas is dat wel alles en blijft het hier bij. Heel informatief is het ook niet, aangezien de tekst op de bordjes in het Deens is geschreven. We hebben via de Google Translate applicatie de tekst om moeten zetten naar gebrekkelijk Nederlands om er ook daadwerkelijk iets van te kunnen snappen. Ik raad deze locatie af, het is voor zowel volwassenen als kinderen niet heel aantrekkelijk.

Nordborg Castle: We zijn na de ruïne van het Østerholm Castle richting Nordborg gereden, wat een stad in Denemarken is. Dit kasteel blijkt gebruikt te worden als school op dit moment. Het kasteel is gebouwd in 1151 door koning Svend en werd gebruikt als verdediging tegen het plunderen door de Wends. Het oorspronkelijke kasteel is verwoest door brand, maar is daarna opnieuw gebouwd en gerenoveerd en word nu gebruikt als een school. Je kan het terrein gemakkelijk betreden (legaal), en het is ook zeker een aanrader. Er zijn geen/ weinig informatieve bordjes met uitleg over het kasteel, dus je zou het een en ander op internet moeten opzoeken, of je moet genoegen nemen met de bovenstaande informatie die ik je heb gegeven.

Het dorp Gråsten: Het dorpje Gråsten is een enorm mooi dorpje. Het heeft enorm veel sfeer, ook een kasteel/ paleis, heel veel kringloopwinkels, vriendelijke inwoners en dus een vakantiepark – waar wij een huisje hadden dus. In 1 van de kringloopwinkels hebben wij gekeken of er dessert bakjes te vinden waren, aangezien deze niet in het huisje te vinden waren. We hadden voor omgerekend €0,50 drie schaaltjes gevonden. Verder zijn we in een souvenir shop op zoek gegaan naar een cadeautje voor mijn opa en wat kaarten vanuit Denemarken voor familie/ vrienden. Er zitten behoorlijk wat souvenir shops in Gråsten te vinden, dus die missie was ook geslaagd. Verder is er genoeg te doen in het dorpje zelf, maar ik moet toegeven dat wij het leuker vonden om naar steden zoals Nordbord, Flensburg (Duitsland), Sønderborg en Ribe te gaan.

Op het moment van onze vakantie was er ook een bepaald evenement of feestdag. Tot op de dag van vandaag weten wij niet exact wat hier gaande was, maar het hele dorp liep vol met mensen. De Deense vlag was ongeveer om de 3 meter te vinden en ze hadden er alles aan gedaan om het zo feestelijk mogelijk te maken. Ik ben samen met mijn ouders een rondje wezen lopen door het dorp en we hebben nog een lekkere braadworst op daar.

Trouwens; leuk feitje. Op het moment dat wij in Gråsten op vakantie waren, zat de Deense koningin Margrethe II in het paleis/ kasteel dat wij wilden bezoeken, maar we kregen dus te horen dat de Deense koningin daar op vakantie was, en het precies op de dag dat wij terug naar Nederland zouden gaan zelf ook terug naar Kopenhagen zou vertrekken. Maar; daar later meer over!

Flensburg in Duitsland: We zijn op 31 juli 2019 naar Flensburg geweest. Flensburg is een havendorp/ stad in Duitsland, aan de grens van Denemarken. Het beloofde een sfeervolle stad te zijn en vooral aan het havengedeelte bleek het heel mooi te zijn. Ik kan je vertellen; Dat klopt! Het was een enorm mooie stad, en inderdaad, het haven gedeelte was ook prachtig om te zien. Er lagen een aantal oude boten en het was op een klassieke manier bestraat – lees; met oude stenen en houten stijger. Helaas hebben we niet heel de middag hier gezeten, aangezien het slechte weer op komst was. We hebben bij een klein tentje, genaamd Das Kleine Restaurant, overigens is dit niet een keiharde aanrader, aangezien ze niks op voorraad hadden, bijna alle soep was op, de pannenkoeken waren er niet, geen fruit e.d., dus we hebben enkel een koffie, tomatensoep en voor mijn zusje een lekker ijsje besteld. Het duurde ook behoorlijk lang voordat er eindelijk iemand kwam om het te serveren. Al met al een vrij slechte tent, hoewel het er wel gezellig uit zag daar. De koffie die ze aan mij hadden geserveerd was gelukkig overheerlijk!

Jensen’s Bøfhus: We hebben op 1 van de avonden gegeten bij Jensen’s Bøfhus in Sønderborg. Ik ga jullie over mijn ervaring vertellen. Ik bestelde spareribs met een Coca Cola Light en als toetje een bananensplit. Hoe dan ook raad ik jullie dit restaurant 100% aan. Het eten was overheerlijk en het personeel was onmens snel. Ik had behoorlijk wat te eten en het toetje zag er super goed uit. Nou ben ik niet degene die betaalde aan het einde van het eten, maar ik dacht zelf dat de prijzen best wel mee vielen. Prijs kwaliteit verhouding is perfect!

Sønderborg Castle: We zijn 2 augustus 2019 richting Sønderborg gegaan, omdat hier ook een kasteel bleek te zijn. Dit is het eerste kasteel waar we ook daadwerkelijk in mochten tegen betaling. Het kasteel is super mooi vanaf de buitenkant, maar toch wel redelijk vierkant. Alle oude spullen waren te bekijken in vitrines en aan de muren. Harnassen en oude zwaarden & schilden waren te bekijken, oude Deense vlaggen, oude brieven, meubels, …, … We hebben enorm veel gezien. Dit kasteel is vooral leuk als je het zelf ziet. In mijn video vlog heb ik een stuk zitten met daarin een groot deel van dit kasteel. Onder dit blog is de video te vinden, als je naar 14:10 gaat in de video, kom je bij het deel over dit kasteel.

Ook lag voor dit kasteel de boot van koningin Margrethe II. Op de boot waren een aantal wachters en werkers aanwezig die de boot klaar maakte voor vertrek, dus we hadden een klein beetje hoop dat de boot op die dag zou vertrekken. Uiteindelijk vertelde een van de wachters aan ons dat de boot twee dagen later zou uitvaren.

Ribe VikingeCenter: Dit is een van mijn favorieten deze reis. Ik zelf word vaak vergeleken met een Viking, door mijn haar en baard. Bij binnenkomst, na het betalen, krijg je bandjes om die je in het park om moet doen. Het is een soort Archeon/ Openluchtmuseum, maar dan volledig gericht op Vikings en Denemarken. Het leukste van al is dat de helft van de mensen die daar zaten (het is namelijk officieel een camping) Nederlands was. We hebben daar met een aantal Nederlanders – in het Nederlands – kunnen praten, en zij legde ons het een en ander uit. Wat ze hebben verteld, kun je terugvinden in mijn video die onder deze lap tekst staat. Je kan dit vinden rond 16:47 in de video.

Op het park in Ribe zaten niet enkel Nederlanders, maar ook Duitsers, Polen en de Deense zelf, maar er zaten behoorlijk wat Nederlands sprekende op dit park. Dit is natuurlijk ideaal, want dan kan je alles wat verteld wordt nog 2 keer zo goed volgen. Verder kan ik weinig informatie geven over dit park, omdat dit leuker is om zelf een keer heen te gaan, of om in mijn video te bekijken om de sfeer het allerbeste te proeven.

Verder is er in Ribe zelf een waddenzee gebied, waar we zeehonden dachten te zien. Helaas hebben we de zeehonden niet gezien, maar hebben we wel een mooi uitzicht over de Waddenzee. Op Google vonden we een gebouw met daarin informatie, maar wij zaten totaal ergens anders en hebben niks gezien van wat we op Google zagen. Máár, we hebben wel genoten van de kleine krabben die er liepen. (zie foto)

Mocht het je zijn opgevallen, is mijn omslag foto van mijn Twitter Account @Timeuw hier ook gemaakt. Het was een mooi punt voor foto’s en als je van rust houd. We zijn na het bezoek direct terug naar het huis gereden op het vakantiepark. Diezelfde avond zijn we richting een Burger King gereden en hebben we genoten van kip nuggets en frietjes. Hier stond een bord met de naam Kær. Ik speelde op de DusDavidGames Minecraft Server altijd de minigame “Open Kingdom” – na mijn vertrek uit The Kingdom 1 – en speelde destijds in Kingdom Kær. Daarom vond ik dit heel grappig en heb ik deze op mijn Instagram pagina gepost.

Verder komt aan alles een eind. Ik heb jullie zo goed mogelijk mee proberen te nemen in mijn reis naar Denemarken. Ik vond het enorm leuk en ben eigenlijk direct verliefd geraakt aan dit land. Het is een rustig, mooi en zuinig land, en als ik 1 land zou moeten kiezen waar ik zou willen wonen, zou ik zelf voor Denemarken kiezen! Bekijk mijn video variant van dit blog hieronder.

Ben jij zelf wel eens in Denemarken geweest? Laat het mij weten en deel jouw ervaring. Als je nog van plan bent om naar Enjoy Resorts Marina in Fiskenæs te gaan en kon je net als wij bijna niets online vinden, dan raad ik je aan om mijn video te bekijken om de activiteiten binnen/ buiten het park te bekijken. In het zwembad mocht ik geen gebruik maken van mijn camera/ mobiel, dus hier heb ik geen beelden van. Het zwembad is héél zout, meer zeg ik niet. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *