Waarom RuneScape?

Hoi! Mensen vragen zich af waarom ik RuneScape speel, en of het spel het nog waard is om te spelen in 2020. Ik ga in deze podcast exact uitleggen waarom wel, maar ook waarom niet. Ook leg ik uit waarom er spelers afgehaakt zouden zijn, en waarom ik in 2020 meer spelers voor deze game verwacht.

RuneScape is een spel wat ooit begonnen is in 2001 door ontwikkelaar Andrew Gower. Deze jongen was niet van plan de game publiekelijk uit te brengen, maar meer voor zichzelf. Uiteindelijk heeft hij als oprichter van Jagex besloten de game uit te brengen voor het publiek en de spelers stroomden binnen. Helaas waren de kosten voor de game uiteindelijk te hoog voor Jagex, en stonden ze op het punt de game offline te halen. Ze besloten na een tijdje een betaald membership te creëren, zodat ze de spelers de game niet te hoeven ontnemen. Sinds dien gaat RuneScape stijgende lijn en is het spel ruim 18 jaar later nog steeds relevant in de game-wereld.

RuneScape is een RPG-MMO game. Maak je een (gratis) account aan, dan heb je levels die van vanaf level 1 naar level 99 moet trainen. Ook kun je quests voltooien voor rewards en quest-points. Sommige van deze quests hebben als eis dat je een van de skills op een bepaald level moet hebben, zodat je van start kan met die quests. Als gratis speler kun je ruim 35 quests spelen, 17 skills trainen naar level 99 (ruim 13.000.000 XP) en kun je de map rond door steden als Varrock, Lumbridge en Falador. Als betaald gebruiker heb je bijna 220 quests, 27 skills die je kunt trainen naar level 99 (13.000.000 XP) en kun je de gehele map door, naar membership only plaatsen zoals Oo’glog, Catherby, Tirannwn en Ashdale. Ook kun je met een betaald membership rewards ophalen na het behalen van een level 99 skill, zoals een Skill Cape in de Skill Mastery (voor 99.000 Coins). Op het screenshot hieronder zie je de prijzen van een membership.

Je hebt een behoorlijk aantal werelden (gelimiteerd voor free players) waarin je kunt spelen. De drukste werelden zijn vooral de wereld uit New Zealand, The Netherlands, Belgium en de Portable Skilling world. De drukste werelden zijn vaak membership only, maar er zijn behoorlijk wat free to play worlds waarin veel spelers actief zijn.

De reden waarom jij dit spel zou moeten spelen is dat je genoeg vermaak hebt. Het is een spel wat niet snel gaat vervelen, omdat er zoveel te doen is. Je hebt 17 free to play, en 27 pay to play skills die je vanaf level 1 naar 99 kunt trainen, en ruim 35 free to play quests, en 220 pay to play quests om te voltooien. Quests hebben verschillende tijdsduur en lengtes en zijn vermakelijk om te voltooien. De rewards helpen jou met het trainen van skills of op jouw ingame bankaccount. Als jij niet uit een quest komt, en hulp nodig hebt, bezoek dan deze website en ga naar het tabje “Quests”. Hier worden alle quests duidelijk uitgelegd voor Nederlandse spelers. Ook kun je hier XP calculators vinden, guilds, minigames en monsters.

Vanaf 2020 vermoed ik dat er steeds meer spelers aanmelden of terugkeren naar de game, omdat Jagex een RuneScape mobile app uit gaat brengen. De app is voor betaalde spelers al beschikbaar voor Android devices en komt dit jaar beschikbaar voor iPhone/ iPad gebruikers. Het is cross-platform, wat betekent dat als jij in de trein op je mobiele telefoon gespeeld hebt, of ‘s ochtends in je bed, dat je direct kunt verder spelen op je computer of laptop. Er zijn spelers afgehaakt doordat Jagex de game niet langer beschikbaar stelde via de internet browser. Je moet sinds een tijd de game downloaden voor MacOS, Windows of Linux en dat is waar veel spelers afhaakte. Ook na het updaten van de Wildernis en het combat systeem. Zelf vind ik het nieuwe combat systeem veel fijner, doordat je nu vernieuwde aanvallen hebt voor magic, melee en ranged. Het oude combat systeem is later terug beschikbaar gesteld voor spelers die dit systeem liever gebruiken. Deze kun je zelf instellen via de instellingen van de game.

Je zult het wel verwachten, maar ik ga het toch even samenvatten. Vind ik deze game een aanrader om in 2020 nog te gaan spelen? Ja. Dat vind ik wel. Het is een uitgebreid spel en het ziet er grafisch prima uit. Een free to play game met zoveel opties en zo uitgebreid vind je niet vaak. Als je nog een uitgebreider spel wilt, kun je ervoor kiezen om een membership te nemen, maar maak deze keuze pas als je dit financieel kunt veroorloven.

Mocht jij geen liefhebber zijn van RuneScape 3 (nieuwe versie van het spel), maar heb jij liever Oldschool RuneScape? Ik raad je aan om een kijkje te nemen naar Oldschool Runescape. Jagex heeft sinds enkele jaren deze game opnieuw beschikbaar gesteld omdat hier veel vraag naar was. Je kunt de oldschool variant van de game ook downloaden voor PC (Linux, Windows, MacOS), maar ook voor jouw iPhone, iPad of Android device via de App Store of Google Play Store. Deze game is ook free to play, maar ook is hier een membership optie voor aanwezig voor hetzelfde bedrag.

Laat mij weten als je door dit blog het spel besluit te gaan spelen, of als jij al tijden een actieve speler bent. Ik ben wel benieuwd! Ik zelf speel het spel sinds 2011 en ben nog steeds een actieve speler. Ik ben zelf ook in bezit van een betaald membership. Have fun! 🙂

timovdberg Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *